All

Sådan sammensætter du en god erhvervslejekontrakt

Er du ejer af udlejningsejendomme, eller er du måske en lejer, der er på jagt efter dit næste erhvervslejemål? I så fald er det vigtigt at have styr på erhvervslejekontrakten for lejemålet, som sætter rammerne for forholdet og forpligtelserne mellem udlejer og lejer. I denne guide ser vi nærmere på, hvilke regler der gælder på området, og hvordan du kan sammensætte den bedste lejekontrakt med de vilkår, som du ønsker. 

Erhvervslejeloven sætter rammerne for erhvervslejekontrakter

Når du indgår en aftale om leje af udlejningsejendomme, kan den både være mundtlig eller skriftlig. Hvis blot en af parterne i lejeforholdet kræver det, skal der dog indgås en skriftlig aftale med en underskrevet erhvervslejekontrakt. I denne kontrakt skal der indgå vilkår om en lang række elementer af lejeforholdet, såsom huslejens størrelse, opsigelse, vedligeholdelse osv.

Hvilke vilkår, der må gælde i en erhvervslejekontrakt, er fastsat af erhvervslejeloven, som sætter rammerne for erhvervslejemål. Erhvervslejeloven er væsentligt anderledes end lejeloven for private lejemål, da den er baseret på en langt større grad af aftalefrihed. Det betyder, at udlejer og lejer har stor frihed til at forhandle om, hvilke vilkår der skal gælde for lejemålet.

Der er visse ufravigelige bestemmelser i erhvervslejeloven, herunder regler for opsigelse og ophævelse af lejemålet. Udover disse betingelser kan udlejer og lejer dog frit forhandle om vilkår, såsom lejens størrelse, vedligeholdelse, lejerens brug af det lejede og regulering af lejen. Bemærk dog, at der er grænser for, hvor meget du må kræve i husleje som udlejer, og at lejer kan kræve en regulering af lejen, hvis vedkommende har været lejer i mindst 4 år og mener, at huslejen er for høj i forhold til markedet.

Sådan forbereder du dig til forhandlingerne

Med en stor grad af aftalefrihed i erhvervslejeloven er der gode muligheder for at forhandle om vilkårene i erhvervslejekontrakten. Derfor er det vigtigt, at både udlejer og lejer er godt forberedt til forhandlingerne, så de sikrer sig de bedst mulige vilkår for lejemålet.

Et godt sted at starte er at læse op på erhvervslejeloven, så du ved, hvilke regler og bestemmelser der gælder på området. Så ved du med sikkerhed, om der er visse elementer i erhvervslejekontrakten, som kunne være i uoverensstemmelse med loven. Vi anbefaler at benytte denne tjekliste til erhvervslejeloven, som er udarbejdet af Erhvervsstyrelsen.Derudover er det en god idé at undersøge markedet for lignende erhvervslejemål. Du kan f.eks. søge information om lejens størrelse for lignende lejemål, så du har en idé om, hvad markedslejen ligger på. Hvis udlejer foreslår en væsentligt højere leje, kan du bruge denne information til at forhandle en lavere leje på plads. Det modsatte gælder selvfølgelig, hvis du er udlejer, og en lejer foreslår en relativt lav leje i forhold til markedet.